Pretraživanje

Text Size

Ostala izdanja

Kanadski fond Slobodna Jugoslavija

Canadian Free Yugoslavia Fund

Vijeće Kanadskih Južnih Slavena osnovalo je fond za Slobodnu Jugoslaviju, vjerojatno 1944. godine od kada postoje izvješća u raznim glasilima Južnih Slavena u Kanadi. (Prvenstveno Srpskog Glasnika - Glasnika Saveza Kanadskih Srba, koje se kasnije sa slovenskim Edinstvom (Toronto) i Novostima (Montreal) spaja u Jedinstvo). Pretpostavljam da ovakve vinjete postoje u različitim bojama i s različitim iznosima (doniranih) sredstava za pomoć Titovoj Jugoslaviji (primjerice u izvještaju od travnja 1944. do siječnja 1945. stoji da je ukupno prikupljeno cca 220.000 dolara koje su potrošene uglavnom za potrebe Crvenog križa - sanitetski materijal, odjeća i slično, ali i 230,30 dolara potrošenih za satove i nalivpera za maršala Tita i generala Velebita). Naši su uvijek bili slabi na satove.

Plombe / naljepnice za pećaćenje

Naljepnice za pećaćenje službenih pisama i omotnica. Zamijenile su nekadašnje voštane žigove. Korištene su kako i u administraciji, tako i raznim drugim organizacijama te tvrtkama.

Tzv. "ciglice" za gradnju raznih spomendomova

Tijekom socijalističke Jugoslavije u šezdesetim i sedamdesetim godinama 20. stoljeća tiskane su takozvane "ciglice" koje su se prodavale najčešće djeci u školama u svrhu prikupljanja sredstava u korist gradnje pojedinih ustanova, najčešće spomen-domova i slično. Iako su oblikom podsjećale na poštanske marke najčešće su bile prevelike da bi se lijepile na pisma za razliku od sličnih doplatnih maraka iz vremena prije 1950. godine.

Markice potvrde uplate članarine

Razne udruge, sindikati, partije, i slično tijekom svog djelovanja članovima su izdavali knjižice u koje su se lijepile markice kao potvrda plaćene članarine za određeno razdoblje.

Markice zavoda za ispitivanje i kontrolu lijekova

Markice zavoda za ispitivanje i kontrolu lijekova u Zagrebu